Η τραυματική ρήξη του τετρακέφαλου μυός είναι μια σπάνια οντότητα η οποία αποτελεί δυνητικά αναπηρική βλάβη για τον άνθρωπο που τη βιώνει εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.
Ο τετρακέφαλος μύς καλύπτει την πρόσθια επιφάνεια του μηρού και είναι απαραίτητος για τον ορθοστατισμό, τη βάδιση, την έγερση από καθιστή θέση, την άνοδο και κάθοδο κλίμακας και το τρέξιμο.
Κατά την ρήξη του τετρακεφάλου αποσπάται ο τένοντας μερικώς ή πλήρως από την πάνω επιφάνεια της επιγονατίδας. Προκύπτει έπειτα από έκκεντρη σύσπαση του κουρασμένου ή εκφυλισμένου ή ανέτοιμου συγκεκριμένου μυός.
Τί γίνεται όμως όταν κατά τη φάση της αποκατάστασης ο ασθενής υποστεί ξανά ρήξη στο ίδιο σημείο διότι βίωσε εκ νέου ατύχημα; (συνήθως πτώση σε σκάλες).
Στο Arthro-Athens ακολουθούμε μία συγκεκριμένη τεχνική για να αντιμετωπίζουμε αυτές τις κακώσεις. Επειδή η βιβλιογραφία είναι πολύ πτωχή σε αυτό το αντικείμενο, η τεχνική μας μπορεί να φανεί χρήσιμη σε συναδέλφους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοιες δυσεπίλυτες καταστάσεις.
Εδώ σας παραθέτουμε εικόνες από επαναρήξη τετρακέφαλου η οποία είχε αρχικά χειρουργηθεί ένα μήνα πρίν.
Μετεγχειριτικές φωτογραφίες με τις άγκυρες εντός του άνω πόλου (εικόνες 3,4,5). Μόλις διαφαίνεται το τούνελ εντός της επιγονατίδας
Η κλασσική λύση είναι να τοποθετήσουμε άγκυρες επί του άνω πόλου της επιγονατίδας, τα ράμματα των οποίων διαπερνώνται με συγκεκριμένο τρόπο από τον διασπασμένο τένοντα και έτσι τον ανατάσσουν στην αρχική του θέση αποκαθιστώντας την ανατομία στην περιοχή. Ο γιατρός όμως νιώθει ότι εμβιομηχανικά μια τέτοια κατασκευή δεν είναι επαρκής, ιδίως σε έναν ασθενή που ήδη μας έχει κάνει ρήξη πάνω στην ρήξη του τένοντα.
Σε αυτήν την περίπτωση λαμβάνουμε ένα μόσχευμα από τους οπίσθιους μηριαίους (συνήθως τον ημιτενοντώδη) και το διαπερνάμε μέσα από μια σήραγγα που διανοίγουμε στη μεσότητα της επιγονατίδας κατά μήκος του εγκάρσιου άξονά της. Τα δύο σκέλη του τένοντα έρχονται και “αγκαλιάζουν” τα σημεία της ρήξεως με ισχυρές ραφές στα σημεία των καθεκτικών και του ορθού μηριαίου. Έτσι η κατανομή των φορτίων (δυνάμεις ελκυσμού) παύει να γίνεται αποκλειστικά μέσω των αγκυρών αλλά ισομοιράζεται μεταξύ των αγκυρών και του μοσχεύματος των οπίσθιων μηριαίων.
Τα αποτελέσματά μας είναι εξαιρετικά και από πλευράς πόνου και από πλευράς σταθερότητας της κατασκευής. Σημειούται ότι δεν απαιτείται διανυκτέρευση στο Νοσοκομείο. Αρχικά ο ασθενής μας φοράει ένα ακινητοποιητή γόνατος σε έκταση για 4 εβδομάδες και ακολούθως ξεκινάει εντατικό πρόγραμμα φυσιοθεραπείας.
Στο ArthroAthens καταφέρνουμε να αποκαθιστούμε την ανατομία στις δύσκολες περιπτώσεις εκ νέου ρήξεως τετρακέφαλου. Τα δικά μας ποσοστά της επαναφοράς του αθλητή στην προηγούμενη αγωνιστική κατάσταση είναι ανώτερα της βιβλιογραφίας, κάτι για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι. Το ίδιο ακριβώς έχουμε καταφέρει και στις ρήξεις του Αχιλλείου τένοντα. Τεράστια συμβολή σε αυτό έχει η δυνατότητά μας να αξιολογούμε με ειδικά μηχανήματα την πραγματική κατάσταση των μυϊκών ομάδων, σε κάθε φάση της επουλωτικής διεργασίας.
Η χρήση λοιπόν της τενσομυογραφίας (TMG) & της αξιολόγησης της μυϊκής επάρκειας σε ισοκινητικό μηχάνημα, μας διασφαλίζει ότι ο εκάστοτε ειδικός αποκατάστασης (φυσιοθεραπευτής-γυμναστής) έχουν ασφαλιστικές δικλείδες και πλαίσια, για να οδηγήσουν με πλήρη ασφάλεια τον αθλητή τους στην πολυπόθητη επανένταξή του.
Στο ArthroAthens το μυστικό της επιτυχίας δεν κρύβεται μόνο στο πρωτοποριακό χειρουργείο αλλά και στην εμπεριστατωμένη παρακολούθηση του τραυματισμένου ασθενούς.