Η άρθρωση της ποδοκνημικής σχηματίζεται από τρία οστά, τον αστράγαλο που βρίσκεται μέσα σε μια κοιλότητα που διαμορφώνουν το κάτω άκρο της κνήμης και το κάτω τμήμα της περόνης (τα άλλα δύο οστά). Ισχυρές ταινίες που καλούνται σύνδεσμοι συγκρατούν τις οστικές δομές στη θέση τους. Από την εξωτερική πλευρά της ποδοκνημικής 3 σύνδεσμοι είναι κυρίως υπεύθυνοι για την σταθερότητα της άρθρωσης συνδέοντας την περόνη με τον αστράγαλο και την πτέρνα, ο πρόσθιος αστραγαλοπερονιαίος, ο πτερνοπερονιαίος και ο οπίσθιος αστραγαλοπερονιαίος. Ενώ από την εσωτερική πλευρά της ποδοκνημικής ο δελτοειδής σύνδεσμος συνδέει την κνήμη με τα οστά του άκρου πόδα μη επιτρέποντας μετακινήσεις.
Η αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής χρησιμοποιείται σήμερα τόσο για διαγνωστικούς όσο και για θεραπευτικούς σκοπούς. Ο ασθενής λαμβάνει γενική ή περιοχική αναισθησία και τοποθετείται στο χειρουργικό τραπέζι υπό έλξη της ποδοκνημικής με σκοπό την διάνοιξη του μικρού χώρου της άρθρωσης. Στη συνέχεια διανοίγονται 2 μικρές οπές μεγέθους 1 εκατοστού περίπου γύρω από την άρθρωση της ποδοκνημικής. Μέσω αυτών των οπών εισέρχονται στην άρθρωση το αρθροσκόπιο και τα μικροσκοπικά αρθροσκοπικά εργαλεία.
Το αρθροσκόπιο είναι ένας μικρός μεταλλικός σωλήνας με διάμετρο μισού εκατοστού περίπου και μήκος 18 εκατοστών ελαφρώς μικρότερος από ένα μολύβι. Περιέχει οπτικές ίνες που επιτρέπουν σε ένα έντονο φως και μια κάμερα που συνδέονται σε αυτό, να αποτυπώσουν εικόνα από την άρθρωση σε μια οθόνη που τοποθετείται απέναντι από τον χειρουργό. Η καθαρότητα της εικόνας διασφαλίζεται από την συνεχή παροχή νερού, υπό πίεση ,στην άρθρωση μέσω του αρθροσκοπίου.
Μερικές ενδείξεις της αρθροσκοπικής χειρουργικής στην ποδοκνημική είναι:
- Οι χόνδρινες βλάβες, που εμφανίζονται σε ποσοστό 5% των ασθενών με διάστρεμμα ποδοκνημικής και αν αφεθούν χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσουν σε αρθρίτιδα
- Το σύνδρομο πρόσθιας πρόσκρουσης (ποδοκνημική των ποδοσφαιριστών), που οφείλεται σε οστεόφυτα της πρόσθιας επιφάνειας της κνήμης που περιορίζουν την ραχιαία κάμψη του άκρου ποδός λόγω πρόσκρουσης στον αστράγαλο
- Τα ελεύθερα σώματα
- Ο οπίσθιος πόνος στην ποδοκνημική, οφειλόμενος σε τενοντίτιδες ή οστεόφυτα της περιοχής, ή σε υπερτροφικό “os trigonum” το οποίο προκαλεί οπίσθια πρόσκρουση.
- Ανακατασκευή έξω πλαγίου συνδέσμου μετά από βαριά διαστρέμματα
- Αρθρίτιδα της ποδοκνημικής, εκφυλιστικής ή μετατραυματικής αιτιολογίας
- Οστεοχόνδρινα ελλείμματα του αστραγάλου
- Παθήσεις του αρθρικού υμένα
- Μη διαγνωσμένος πόνος στην ποδοκνημική
Οι εξαιρετικά μικρές τομές εξασφαλίζουν ελάχιστο τραυματισμό των μαλακών μορίων με αποτέλεσμα σε σχέση με την ανοικτή μέθοδο :
- Αξιοσημείωτα λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο
- Μικρότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο, αφού ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα
- Μικρότερα ποσοστά μετεγχειρητικών λοιμώξεων
- Ταχύτερη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες
Μετά την επέμβαση, η ποδοκνημική καλύπτεται από μια ελαφρά ελαστική επίδεση. Πιθανό να χρειασθούν βακτηρίες μασχάλης για 1-2 ημέρες ανάλογα με την φύση του προβλήματος. Παγοθεραπεία και ανάρροπη θέση του χειρουργημένου μέλους θα βοηθήσουν στην υποχώρηση τυχόν οιδήματος. Άμεσα ξεκινά φυσιοθεραπευτικό πρόγραμμα αποκατάστασης για επίτευξη πλήρους εύρους κίνησης και για μυϊκή ενδυνάμωση.
Πιθανές επιπλοκές της αρθροσκόπησης της ποδοκνημικής είναι ο τραυματισμός κάποιου νεύρου ή τένοντα κατά την διενέργεια των χειρουργικών τομών, η φλεγμονή και οι χόνδρινες βλάβες κατά την εισαγωγή των αρθροσκοπικών εργαλείων.
Επιπρόσθετα, η αρθροσκόπηση στην περιοχή μπορεί να επεκταθεί στην τενοντοσκόπηση του Αχιλλείου τένοντα κατά την οποία επιτυγχάνεται η επιμήκυνσή του σε περιπτώσεις τραυματικών ρικνώσεων ή εκ γενετής προβλημάτων που σχετίζονται με βραχύ Αχίλλειο τένοντα.
Δείτε επεμβάσεις: