Πριν από λίγες ημέρες σας παρουσιάσαμε πώς στο Arthro-Athens αντιμετωπίζουμε τα περιστατικά με χρόνιο ευμέγεθες έλλειμμα στον Αχίλλειο τένοντα.
Σήμερα δείχνουμε την αντίθετη όψη, όταν ο Αχίλλειος παρουσιάζει συρρίκνωση είτε από τραυματικά αίτια, είτε από συγγενή αίτια (το συνεθέστερο) αλλά δεν παρουσιάζει διακοπή στην πορεία του.
Το αριστερό πόδι (στα αριστερά μας) υπολείπεται κατά 30º για να προσεγγίσει την θέση ορθής γωνίας. Το δεξιό φυσιολογικό πόδι (στα δεξιά μας) παρουσιάζει επιπρόσθετη ραχιαία κάμψη 7º. Έτσι το συνολικό έλλειμμα κρίνεται αθροιστικά στις 37º.
Στην κλασσική Βιβλιογραφία υπάρχει η τεχνική της επιμήκυνσης αυτού του τένοντα μέσω μιας ευμεγέθους ανοιχτής τομής. Παρουσιάζει όμως πολλές επιπλοκές με σημαντικότερη τη νέκρωση του δέρματος, την παρατεταμένη αιμορραγία, την εν’ τω βάθει φλεβοθρόμβωση και τη φλεγμονή.
Έτσι, εμείς εδώ στο ArthroAthens, διανοίγουμε στη γάμπα του ασθενούς τρείς οπές μισού εκατοστού η καθεμία, διενεργώντας τενοντοσκόπηση (ενδοσκόπηση του τένοντα).
Καθορισμός του ύψους που θα διανοιχθούν οι δύο κεντρικές οπές της ενδοσκόπησης.
Η κάθετη επί της επιμήκους γραμμής της γαστροκνημίας απέχει 16,5 εκατοστά από το σημείο κατάφυσης του Αχίλλειου στην πτέρνα.
Στο video παρατηρείται το πολύ μικρό εύρος κίνησης που είχε αυτή η ποδοκνημική λίγο πριν την επέμβαση.
Χρησιμοποιώντας το αρθροσκόπιο προκαλούμε σταδιακή διατομή της μυοτενόντιας μοίρας του Αχιλλείου τένοντα ενώ ελέγχουμε το εύρος κίνησης που δίνουμε στο πόδι. Έτσι επιτυγχάνουμε μία πλήρως ελεγχόμενη και απολύτως λειτουργική επιμήκυνση του τένοντα.
Ο επιμηκυμένος Αχίλλειος τένοντας στο τέλος της επέμβασης δίνει τη δυνατότητα στο πόδι να επιτύχει αξιοσημείωτη ραχιαία κάμψη.
Στο video φαίνεται πώς η ασθενής έχει κερδίσει εύρος κίνησης και δύναται να βαδίζει κανονικά.
Ο Ιατρός
Ηρακλής Πατσόπουλος