Με αφορμή ενός περιστατικού ενδομυελικής ήλωσης κνήμης που αντιμετωπίσαμε πρόσφατα, ανατρέξαμε στο αρχείο μας διότι θυμηθήκαμε ένα περιστατικό κατάγματος κάτω τριτημορίου κνήμης το οποίο είχε την εξής ιδιαιτερότητα: μας το έστειλε συνάδελφος από την επαρχία ο οποίος διαβεβαίωνε ότι είχε ένδειξη για ενδομυελική ήλωση, δηλαδή για τοποθέτηση ενός καρφιού εντός του αυλού της κνήμης.
Πριν από 20 έτη που έλαβε χώρα αυτό το περιστατικό, δεν ήταν εύκολο να σταλεί η ακτινολογική εικόνα από το Νοσοκομείο σε εμάς. Στηριχτήκαμε στη διαβεβαίωση του συναδέλφου, ο οποίος κανόνισε να προσκομίσει με το δικό του αυτοκίνητο τον ασθενή που ετύγχανε προσωπικός του φίλος. Είχε κανονιστεί επέμβαση άμεσα.
Βλέποντας το κάταγμα (εικόνα Νο1), ενημερώσαμε τον συνάδελφο ότι με πολύ μεγάλη δυσκολία θα μπορούσε να τοποθετηθεί ένας και μόνο κοχλίας (βίδα) στο περιφερικό τμήμα του ήλου και θα ήταν προτιμητέο να τοποθετήσουμε μία ειδική ανατομική πλάκα σε αυτό το πόδι. Αυτό απαιτούσε αναβολή της επέμβασης για την επόμενη ημέρα μέχρι να έρθουν νέα υλικά και να αποστειρωθούν. Ο συνάδελφος ήταν κάθετος να γίνει η επέμβαση άμεσα.
Προχωρήσαμε σε μία τεχνικά πολύ δύσκολη επέμβαση κατά την οποία τοποθετήθηκε ένας και μόνο κοχλίας στο κατωφερέστερο σημείο του ήλου (εικόνα Νο2α & Νο2β) με τέλεια ανάταξη των καταγματικών τεμαχίων. Για να μπορέσει να θεωρηθεί το χειρουργείο σωστό τεχνικά, θα πρέπει πάντα οι βίδες που διαπερνούν τον ήλο να μην εμπλέκονται στο κάταγμα. Η μία και μοναδική δική μας βίδα μόλις που περνούσε κάτω από το κάταγμα. Φυσικά άλλη βίδα δεν γινόταν να τοποθετηθεί σε αυτό το σημείο. Στο τέλος της επέμβασης ενημερώθηκε ο ασθενής να μην τοποθετεί βάρος στο πόδι επί μακρόν διότι υπήρχε κίνδυνος θραύσης του περιφερικού κοχλία.
Ενάμιση έτος από την επέμβαση, ο συνάδελφος μας ενημέρωσε ότι το κάταγμα είχε πλήρως πωρωθεί και είχε έρθει η ώρα να αφαιρεθεί ο ήλος. Ξέχασε να μας ενημερώσει ότι ο ασθενής κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής σταδιακής φόρτισης είχε προκαλέσει θραύση του κοχλία και ότι είχε αφαιρέσει το ένα μόνο θραύσμα του κοχλία.
Στις προεγχειρητικές ακτινογραφίες (εικόνα Νο3α & Νο3β) όντως το κάταγμα είχε πωρωθεί αλλά εκεί βρεθήκαμε αντιμέτωποι και με το θραύσμα της περιφερικής βίδας. Αυτό το τελευταίο έπρεπε να αφαιρεθεί διότι προκαλούσε εμπόδιο στην αφαίρεση του ήλου. Το δύσκολο αυτό πρόβλημα επιλύθηκε διότι χρησιμοποιήθηκε ο ειδικός κυκλικός οστεοτόμος λήψης & μεταμόσχευσης οστεοχόνδρινων τεμαχίων, ο οποίος με τη βοήθεια ακτινοσκόπησης ήρθε και αφαίρεσε το κομμάτι της βίδας ανοίγοντας το μικρότερο δυνατό σε διάμετρο οστικό τούνελ στην περόνη (εικόνα Νο4). Έπειτα από αυτήν την κίνηση, η αφαίρεση του ήλου προχώρησε απροβλημάτιστα. Οι τελικές ακτινογραφίες φαίνονται στις εικόνες Νο5α & Νο5β. Στην τελευταία φαίνεται ότι το οστικό τούνελ δεν αποδυνάμωσε εμβιομηχανικά την περόνη διότι καταλαμβάνει περίπου το 30% της προσθιο-οπίσθιας διατομής της.
Στο Arthro-Athens η εμπειρία μας σε τέτοιου είδους κακώσεις είναι μοναδική και αποδεικνύεται στο ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος συνεχίζει όλα αυτά τα χρόνια την απαιτητική και βαριά εργασία του χωρίς πρόβλημα