Έπειτα από αυτήν την πρωτόγνωρη χιονοκαταιγίδα, πρέπει να βγούμε εκτός σπιτιού για να ικανοποιήσουμε άμεσες ανάγκες της καθημερινότητάς μας. Τί πρέπει να προσέχουμε και πώς κινούμαστε όταν είμαστε πεζοί;
- Κατ’ αρχάς δεν βγαίνουμε από το σπίτι εάν δεν παρίσταται πραγματική ανάγκη
- Η έξοδός μας πρέπει να είναι κατά τις μεσημεριανές ώρες και όχι τις πρωινές ή όταν δύει ο ήλιος, προς αποφυγήν του παγετού (εάν αυτό είναι δυνατό)
- Φοράμε πάντοτε διπλές κάλτσες, σκούφο, γάντια, στεγνά και ισοθερμικά ρούχα (εάν έχουμε τέτοια)
- Φοράμε πάντοτε κατάλληλα μποτάκια και ποτέ παπούτσια αθλητικά ή με δερμάτινες σόλες διότι στον πάγο γλιστράνε υπέρμετρα.
- Η βάδιση γίνεται με ελαφρώς ανοικτά τα πόδια για να διευρύνουμε τη βάση στήριξής μας.
- Δεν περπατάμε γρήγορα αλλά με το μισό του μέγιστου διασκελισμού μας
- Ποτέ δεν περπατάμε με τα χέρια στις τσέπες διότι εάν γλιστρήσουμε δεν θα μπορέσουμε να διορθώσουμε άμεσα και αποτελεσματικά και να ξαναφέρουμε το κέντρο βάρους μας στη βάση στήριξής μας.
- Ποτέ δεν τρέχουμε στο χιόνι ή στον πάγο
- Δεν βαδίζουμε πάνω στον πάγο ή κοντά στα διερχόμενα αυτοκίνητα διότι υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. Πατάμε πάντοτε μαλακό χιόνι όπου αυτό είναι δυνατό.
- Αποφεύγουμε απότομες ανηφόρες ή κατηφόρες και σκάλες, όπου αυτό είναι δυνατό.
- Εάν η πτώση είναι αναπόφευκτη, τότε προσπαθούμε να γίνουμε ‘βαρελάκι” ώστε να μετριάσουμε και να ελέγξουμε καλύτερα την ορμή που αποκτούμε πέφτοντας. Ο συγκεκριμένος τύπος πτώσεως απαντάται στους αναβάτες μοτοσυκλέτας και δεν μένει παρά να παρακολουθήσετε φιλμάκια με τέτοιες πτώσεις.
Παρά τις συμβουλές μας, ατυχήματα μπορεί να συμβούν κάθε στιγμή και για αυτό θα πρέπει να θυμάστε ότι ο μόνος που δεν πέφτει στο χιόνι είναι αυτός που δεν βγήκε ποτέ από το σπίτι του.
Ο Ιατρός
Dr. med. Ηρακλής Ι. Πατσόπουλος