Η αρθροσκόπηση είναι μια επέμβαση, όπως έχουμε ήδη παρουσιάσει, ελάχιστης παρεμβατικότητας η οποία δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή μέσω μικρών οπών που διανοίγονται στην πάσχουσα άρθρωση να λύσει τα προβλήματα που τον απασχολούσαν. Σε μία από τις οπές εισάγεται η οπτική της κάμερας η οποία μας δίνει όλη την εικόνα της άρθρωσης ενώ από άλλη οπή εισάγονται τα εργαλεία της αρθροσκόπησης.
Η απόλυτη ένδειξη της αρθροσκόπησης είναι η αφαίρεση τεμαχίων που βρίσκονται εντός αυτής της άρθρωσης. Τα ενδαρθρικά αυτά σωματίδια αποκαλούνται στην αγγλοσαξονική ορολογία “loose bodies”. Η αφαίρεση αυτών των “loose bodies” είναι μια απαιτητική διαδικασία για τον αρθροσκόπο, διότι πρέπει αφενός μεν να αφαιρεθούν όλα τα τεμάχια και ταυτόχρονα να καθαριστούν και οι συμφύσεις που αναπτύσσονται στον αρθρικό χώρο.
Η υμενική χονδρομάτωση είναι μία κατάσταση κατά την οποία το σφουγγάρι που παράγει και απορροφά υγρό μέσα στην άρθρωση και λέγεται αρθρικός υμένας, αρχίζει να αποκλίνει από την αποστολή του και παράγει κομμάτια χόνδρου τα οποία και αδειάζει μέσα στην άρθρωση προκαλώντας μηχανικά κωλύματα στην κίνηση αυτής της άρθρωσης. Τα αίτια αυτής της απόκλισης στην ορθή λειτουργία του υμένα είναι κυρίως τραυματικά και δευτερευόντως λόγω αυτοάνοσης αντίδρασης του οργανισμού.
Σας παρουσιάζουμε αθλητή αθλήματος επαφής ο οποίος έπειτα από επανειλημμένους τραυματισμούς στον δεξιό του αγκώνα ανέπτυξε υμενική χονδρομάτωση σε τέτοιο βαθμό που πλέον είχε έλλειμμα έκτασης 20º και κάμψης 20º, επηρεάζοντας ελαφρά την δυνατότητα υπτιασμού του χεριού και στην κάμψη και στην έκταση. Ταυτόχρονα υπήρχε πόνος σε κάθε κίνηση και πολύ μεγάλο οίδημα στην εν λόγω άρθρωση. Ο συνολικός χρόνος ταλαιπωρίας του ανερχόταν σε 8 μήνες.
Στο VIDEO που παρατίθεται, φαίνεται βήμα-βήμα η διαδικασία. Αρχικά παρουσιάζονται ζωγραφισμένα τα ανατομικά στοιχεία της άρθρωσης. Ακολούθως δημιουργούνται οι δύο πύλες της αρθροσκόπησης στην πρόσθια αρθρική επιφάνεια του αγκώνα. Με την είσοδο των εργαλείων καθαρίζονται οι συμφύσεις και ο υπερτροφικός υμένας και έτσι η άρθρωση εμφανίζεται μόνο με τα χόνδρινα τεμάχια τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα σε αυτήν. Η αφαίρεση αυτών των τεμαχίων ακολουθείται από τον ενδελεχή “καυτηριασμό” του υμένα με τη διαθερμία των ραδιοσυχνοτήτων ούτως ώστε να μην επιτραπεί στον υμένα να ξαναπαράξει χόνδρινα σωματίδια.
Στις εικόνες 1, 2, 3, 4 φαίνονται χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την προεγχειρητική αξονική του ασθενούς, όπου αναδεικνύονται τα τεμάχια εντός της άρθρωσης. Στις εικόνες 5, 6 φαίνονται δύο από τα τεμάχια που αφαιρέθηκαν από την άρθρωση μεγέθους περίπου 1,00Χ1,00cm έκαστο.
Ο συγκεκριμένος αθλητής επέστρεψε σε πλήρη αθλητική δραστηριότητα σε 2 μόνο μήνες. Επειδή ήδη από την επέμβαση έχουν παρέλθει 3,5 έτη, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι έχει ξεπεράσει πλήρως το πρόβλημά του, έχει πλήρη έκταση, κάμψη, υπτιασμό και πρηνισμό, δεν παρουσιάζει πόνο, δεν υποτροπίασε η χονδρομάτωση (που βιβλιογραφικά υποτροπιάζει στο 18%).
Στο φυσιοθεραπευτικό πρόγραμμα αποκατάστασης ενημερώνουμε πάντοτε τον ειδικό που θα αναλάβει τον αθλητή, ότι μεταξύ των άλλων, απαιτείται μηχάνημα CPM δηλαδή μηχάνημα συνεχούς παθητικής κινητοποίησης έτσι ώστε να επιτευχθεί η διατήρηση της κινητικότητας της άρθρωσης και μετεγχειρητικά.
Στο ArthroAthens ο συγκεκριμένος αθλητής επανήλθε στο δίμηνο και αξιολογήθηκε μέσω της Τενσομυογραφίας (TMG) και της ισοκινητικής αξιολόγησης, ως ικανός στο να επανέλθει σε αθλητική δραστηριότητα χωρίς κίνδυνο τραυματισμού και χωρίς ελλείμματα από πλευράς μυϊκής συνέργειας και ισχύος στην περιοχή του αγκώνα.
Στο ArthroAthens η στενή παρακολούθηση του ασθενούς είναι το πρώτο μέλημά μας και πάνω σε αυτήν στηρίζεται το πραγματικά συντριπτικό ποσοστό επανένταξης των αθλητών μας στην πρότερη αθλητική δραστηριότητα.