Εξάρθρωση ώμου

Αποκατάσταση σπασμένης και εξαρθρωμένης κεφαλής του βραχιονίου προσθίως της ωμογλήνης

Η πρόσφατη επίσκεψή μας στη Βιέννη για εκπαίδευση στο Ιστορικό Ανατομείο της πάνω στα κατάγματα του βραχιονίου οστού, μας θύμισε ένα παλαιότερο περιστατικό μας, που πραγματικά χαρακτηρίστηκε ως πολύ πολύ δύσκολο και βαρύ, από όλους τους συναδέλφους στους οποίους αργότερα παρουσιάστηκε.

Σας ενημερώνουμε λοιπόν για έναν ασθενή, ο οποίος προσήλθε σε εμάς από μεγάλη επαρχιακή πόλη με καθυστέρηση τριών ημερών έπειτα από μία τραυματική πτώση πάνω στον δεξιό του ώμο.

Το δεξιό του άνω άκρο είχε λοιπόν την κεφαλή του βραχιονίου σπασμένη και εξαρθρωμένη προσθίως της ωμογλήνης, όπως φαίνεται στην ακτινογραφία προσέλευσης (εικόνα 1).

Σημειούται ότι, όσο περισσότερο χρόνο παραμένει η κεφαλή εκτός ωμογλήνης, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος νέκρωσής της και η δυνατότητα να κολλήσει το κάταγμα εξασθενεί.

Στον ασθενή έγινε ανοικτή επέμβαση τοποθέτησης στο βραχιόνιο μιάς ειδικής πλάκας στην οποία ανατάχθηκε η εξαρθρωμένη κεφαλή, η οποία είχε ήδη αρχίσει να κάνει συμφύσεις πάνω στο βραχιόνιο πλέγμα. Η κινητοποίηση της κεφαλής έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε ο ασθενής να μην παρουσιάσει νευρολογική παράλυση. Η τοποθέτηση των κοχλιών πάνω στην κεφαλή έγινε έτσι, ώστε να διατηρηθεί η φυσιολογική της βλαισότητα και να μην της δημιουργηθεί διαταραχή της αιμάτωσής της. Στο τέλος της επέμβασης συρράφτηκε όλο το στροφικό πέταλο επί των οπών της πλακός με ισχυρότατα ράμματα. Η ακτινολογική εικόνα μετά την επέμβαση παρατίθεται στην εικόνα 2 και παρέμεινε ίδια σε ότι αφορά στην μη κατάρρευση της κεφαλής καθ’ όλη τη διάρκεια της αποκατάστασης.

Η εικόνα 3 δείχνει την ακτινογραφία του ασθενούς ένα χρόνο μετά.

Επειδή όμως κάποιος θα μπορούσε να αμφισβητήσει το τελικό αποτέλεσμα, σας παρουσιάζουμε κινηματογράφηση της κίνησης του χεριού αυτού δύο ολόκληρα χρόνια μετά την επέμβαση.

Εμείς στο Arthro-Athens δεν χρειάζεται να παίρνουμε συνεντεύξεις από τους ασθενείς μας για να τους ακούσουμε να μας λένε πόσο καλά νιώθουν και πόσο τέλειοι είναι. Οι εικόνα που καταγράφει την κίνηση πάντα αξίζει πολύ περισσότερα και από χίλιες λέξεις.

Δείτε το αποτέλεσμα

TOP