Στο Arthro-Athens έχουμε στόχο να σας παρουσιάζουμε περιστατικά που δεν συναντώνται εύκολα κάθε ημέρα, έχουν υψηλό συντελεστή δυσκολίας στην αντιμετώπισή τους, και εν γένει ξεφεύγουν από αυτό που χαρακτηρίζεται κλασσική ορθοπαιδική καθημερινότητα.
Το κάνουμε αφενός διότι έχουμε αντιμετωπίσει πολλά τέτοια περιστατικά, και αφετέρου διότι θέλουμε να τονίσουμε ότι η ορθοπαιδική δεν είναι μόνο επεμβάσεις αρθροπλαστικής και τίποτε άλλο.
Σας παρουσιάζουμε λοιπόν ένα ασθενή ο οποίος άρχισε μέσα σε ένα μήνα να χάνει σταδιακά την δύναμη των περονιαίων μυών στο δεξιό του πόδι. Κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στη βάδισή του και προσήλθε σε εμάς με τη χαρακτηριστική δήλωση: “γιατρέ, χάνω το δεξί μου πόδι.” Όντως οι περονιαίοι είχαν σχεδόν καταργηθεί λειτουργικά και έτσι έγιναν επειγόντως μαγνητικές στην Οσφυϊκή Μοίρα της Σπονδυλικής στήλης και στο δεξιό γόνατο. Στη μέση δεν υπήρχε παθολογία για να εξηγήσει την πάρεση του νεύρου αλλά στο γόνατο υπήρχε μία μεγάλη γαγγλιακή κύστη η οποία περιβρόχιζε (στραγγάλιζε) το περονιαίο νεύρο στην πορεία του γύρω από τον αυχένα της περόνης, όπως φαίνεται στην Μαγνητική του ασθενούς (εικόνες MRI 1, 2,3,4,5 & 6).
To ηλεκτρομυογράφημα που ταυτόχρονα έλαβε χώρα περιέγραψε “διαταραχή της αγωγιμότητας του περονιαίου νεύρου με συνοδό block των κινητικών νευραξόνων του”.
Επειγόντως ο ασθενής οδηγήθηκε στο χειρουργείο όπου και αναγνωρίστηκε το γάγγλιο (εικόνα 1) και παρασκευάστηκε με μεγάλη προσοχή το περονιαίο νεύρο (όπως φαίνεται στην εικόνα 2). Το γάγγλιο τελικά εξαιρέθηκε, όπως φαίνεται στην εικόνα 3 χωρίς να πειραχτεί κατ’ ελάχιστο το νεύρο. Στην εικόνα 4 παρατίθεται η εικόνα της τομής μετά στην συρραφή του τραύματος.
Ο ασθενής την ίδια ημέρα εξήλθε του Νοσοκομείου χωρίς πόνο όντας περιπατητικός. Ακολούθησε ειδικό φυσιοθεραπευτικό πρόγραμμα και τρείς μήνες αργότερα είχε ανακτήσει το 90% της μυϊκής ισχύος των περονιαίων (ΔΕ) όπως μετρήθηκαν στο μηχάνημα της τενσομυογραφίας (TMG) στο ArthroAthens.
Η ικανότητά μας στο Arthro-Athens να αξιολογούμε την λειτουργική επάρκεια και συνέργεια των μυών μέσω της τενσομυογραφίας (TMG) και της ισοκινητικής αξιολόγησης, διασφαλίζει ακόμα και στον Φυσιοθεραπευτή του ασθενούς, ότι μόνο όταν έχει επιτευχθεί το άριστο της λειτουργικότητας θα επανενταχθεί ο άρρωστος στην προηγούμενη δραστηριότητά του.
Στο Arthro-Athens η εμπειρία μας σε τέτοιου είδους περιστατικά είναι μοναδική και οι ασθενείς μας πραγματικά βρίσκουν ίαση σε πολύ δύσκολες και αδιέξοδες παθολογικές οντότητες.