Η εφαρμογή της ρομποτικής ιατρικής τα τελευταία χρόνια γνωρίζει πολύ μεγάλη ανάπτυξη και φυσικά αυτό έχει ευμενείς επιπτώσεις και στην ορθοπαιδική χειρουργική. Ο πιο πρόσφατος και ο τελειότερος εκπρόσωπος αυτών των εξαιρετικών εργαλείων είναι το ρομπότ RO.S.A. (Robotic Surgical Assistant) το οποίο περιλαμβάνει μια τεχνολογία αιχμής που δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να σχεδιάσει και να εκτελέσει με απόλυτη ακρίβεια και επαναληψιμότητα την κάθε επέμβαση, διότι το ρομπότ ενημερώνει τον ιατρό κατά την διάρκεια της επεμβατικής διαδικασίας, για το πώς θα εμφανίζεται το τελικό χειρουργικό αποτέλεσμα με βάση την αρχική πορεία των οστικών διατμήσεων.
Έτσι ο ορθοπαιδικός έχει στα χέρια του ένα εργαλείο συνέργειας (το ρομποτικό βραχίονα) με το οποίο κατορθώνει πάντα την επίτευξη του τελειότερου προσανατολισμού στο χώρο των ενθεμάτων των ολικών αρθροπλαστικών στους οστεοαρθριτικούς ασθενείς. Έτσι, μέσω αυτής της Fast Track διαδικασίας επιτυγχάνεται ένα λειτουργικό αποτέλεσμα φυσιολογικότατου γόνατος το οποίο δύναται να επιτύχει νωρίτερα αθλητικές επιδόσεις, με μηδενικό πόνο και με ελάχιστο χρονικό διάστημα ανάνηψης από το χειρουργείο. Αυτό το γόνατο είναι κυριολεκτικά “κομμένο και ραμμένο” για τον συγκεκριμένο ασθενή και φτιαγμένο μόνο για αυτόν.
Στο Mediterraneo Hospital o πιστοποιημένος στο εξωτερικό για το σύστημα RO.S.A. Διευθυντής Αθλητικών Κακώσεων Dr. med. Ηρακλής Πατσόπουλος εφαρμόζει αυτήν την πρωτοποριακή ρομποτική τεχνική, συνδυάζοντας την ιατρική εμπειρία με την τεχνολογία του μέλλοντος.
Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα του RO.S.A. έναντι των συμβατικών τεχνικών αρθροπλαστικής, είναι:
- Επιτυγχάνει ακριβέστερο προσανατολισμό των εμφυτευμάτων της ολικής αρθροπλαστικής στον χώρο, λόγω της ικανότητας του ρομπότ να φτιάχνει ακριβές χειρουργικό πλάνο, το οποίο διεγχειρητικά ελέγχει και σε δυναμική συνέργεια με το χειρουργό, ακολουθεί.
- Είναι το μοναδικό στο είδος του, που επιτυγχάνει πάντοτε τέλεια ισορροπία των συνδέσμων και των λοιπών μαλακών μορίων πέριξ της νεοτοποθετηθείσας αρθροπλαστικής, χωρίς τραυματικές παρεμβάσεις σε αυτά.
- Ελαχιστοποιεί την παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο
- Ικανοποιεί την απαίτηση για όσο το δυνατόν μικρότερη απώλεια αίματος λόγω της μη χρήσης ενδομυελικών οδηγών. Για τον ίδιο λόγο η πιθανότητα πνευμονικής εμβολής μειώνεται αισθητά.
- Δίνει αισθητικά απόλυτα αποδεκτή τομή σε σχέση με το μέγεθος αυτής και την επούλωσή της.
- Φαίνεται να συνδέεται με λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και ευκολότερη μετεγχειρητική επανένταξη (αποθεραπεία).
- Δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν χωρίς δυσκολία επεμβάσεις που στο παρελθόν απαιτούσαν χρόνο και αυξημένες τεχνικές-χειρουργικές ικανότητες (π.χ. με εμφυτευμένα υλικά σε γειτνιάζουσες αρθρώσεις, οστεοτομίες κλπ)
- Πραγματοποιεί χειρουργικούς χειρισμούς στο χώρο με το απόλυτο της τρισδιάστατης ακρίβειας και επαναληψιμότητας.