Η σηπτική αρθρίτιδα είναι μία επείγουσα κατάσταση και η καθυστέρηση στη διάγνωσή της μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο του ασθενούς σε ποσοστό 5%. Η τυπική εικόνα προσέλευσης του ασθενούς με σηπτική αρθρίτιδα, είναι οίδημα, πόνος, και ερυθρότητα στην προσβεβλημένη άρθρωση και πυρετός άνω των 38° C με ή χωρίς ρίγος. Συνυπάρχει κακουχία και καταβολή δυνάμεων.
Η διάγνωση τίθεται από το ιστορικό του αρρώστου και την κλινική εικόνα. Εάν έχει προηγηθεί αρθροσκοπική επέμβαση εμφύτευσης υλικών (όπως πλαστική Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου ή μηνισκοσυρραφή στο γόνατο) τότε η συμπτωματολογία κορυφώνεται μεταξύ της 15ης και 21ης μετεγχειρητικής ημέρας. Από τον εργαστηριακό έλεγχο αξιολογείται κυρίως η άνοδος της CRP και των λευκών και δευτερογενώς της ΤΚΕ η οποία καθυστερεί τόσο στην άνοδό της όσο και στην πτώση της. Στην καλλιέργεια του αρθρικού υγρού ανευρίσκεται μικρόβιο σε ποσοστό μόνο 60%. Συνήθη αίτια μικροβιακής αρθρίτιδας είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (staph. aureus), o εντερόκοκκος (enterococcous) και ο Πρωτέας (Proteus mirabilis).
Η αντιμετώπιση συνίσταται σε μία ή και περισσότερες αρθροσκοπικές επεμβάσεις καθαρισμού και έκπλυσης της άρθρωσης μέχρις υποχωρήσεως των συμπτωμάτων. Κατά τη διάρκεια αυτού του καθαρισμού αφαιρούνται οι οργανωμένες κηλίδες θρόμβου που παράγονται από τον υμένα και έχουν αυξημένο μικροβιακό φορτίο. Το εκτεταμένο και πλήρες της αναρρόφησής τους κρίνει και την ταχύτητα της ύφεσης της συμπτωματολογίας.
Η εμπειρική αντιβιοτική αγωγή αποτελείται από Κεφτριαξόνη και Βανκομυκίνη (φάρμακα που δίνονται ενδοφλεβίως) και τροποποιείται από το αποτέλεσμα των καλλιεργειών του αρθρικού υγρού. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό συνεχίζεται η πιο πάνω αγωγή για 3 εβδομάδες και ακολούθως ο ασθενής λαμβάνει για ακόμα 3 εβδομάδες από το στόμα Σιπροφλοξασίνη και Ριφαμπικίνη.
Στο Arthro-Athens η αρθροσκοπική αντιμετώπιση της σηπτικής αρθρίτιδας ακολουθεί τα σύγχρονα δεδομένα της βιβλιογραφίας σε συνδυασμό με την από ετών κτηθείσα εμπειρία πάνω στο αντικείμενο. Σημειώνεται εδώ ότι το ποσοστό εμφάνισης σηπτικής αρθρίτιδας έπειτα από αρθροσκοπικό χειρουργείο εμφύτευσης υλικών κυμαίνεται στη βιβλιογραφία από 0,8% έως το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 2,5%. Η σωστή αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής συνοδεύεται από εντυπωσιακή ύφεση των κλινικών ευρημάτων. Ο ασθενής έπειτα από περίπου 3 έως 6 μήνες επιστρέφει σε πλήρη αθλητική δραστηριότητα.